Predstavitev knjige: Jedilnik Druge gasilske brigade

Objavljeno: 23. februar 2014

Rip Esselstyn, gasilec in uspešen triatlonec iz Teksasa, je pred približno desetimi leti Rip svoje sodelavce, gasilce iz Austina, prepričal, da so opustili meso, ribe, jajca, mlečne izdelke in olje. Prav vsem se je zdravje močno izboljšalo. Po raziskavah, ki jih je o zdravi rastlinski prehrani naredil tudi z drugimi prostovoljci in so pokazale enako dobre rezultate, je Rip izdal knjigo Jedilnik Druge gasilske brigade.

Rip je motivacijo za zdravo prehranjevanje dobil od očeta, po poklicu zdravnika, ki je preučeval tesno povezanost med prehranjevalnimi navadami in zdravjem. Čeprav je Rip v mladosti kot mlad športnik z izjemnimi dosežki v plavanju verjel v koristnost mesa, je kasneje zaradi očetovih revolucionarnih raziskav popolnoma spremenil način prehrane. V roku šestih mesecev je postal profesionalni triatlonec in v naslednjih letih zmagoval na mnogih najtežjih triatlonskih preizkušnjah po vsem svetu. Pri tem se je prehranjeval z izključno rastlinsko hrano in tako dokazoval, da številni športniki dosegajo vrhunske rezultate prav zaradi takšne prehrane. To so npr. Edwin Moses, tekač na 400 metrov z ovirami, teniška igralka Martina Navratilova, Dave Scott, šestkratni zmagovalec havajskega Ironmana in mnogi drugi.

Ker je Rip vedel, da se ne bo mogel večno preživljati kot poklicni športnik, se je pridružil gasilcem. Čeprav so se mu na začetku nekateri kolegi iz drugih brigad posmehovali, jih je prepričal, da so začeli jesti tako kot on. Trend zdravega prehranjevanja se je razširil in tako je nastala že omenjena obsežnejša raziskava, ki je spodbudila nastanek knjige Jedilnik Druge gasilske brigade. Zdravstvene meritve pri gasilcih in prostovoljcih iz Ripove raziskave so pokazale hiter in opazen upad ravni holesterola v krvi, zmanjšanje telesne teže, izboljšanje prebave, odpravo težav z mozolji, porast energije itd. Mnogi od sodelujočih so priznali, da so s takšnim prehranjevanjem končno »okusili pravo hrano in ne tistega, s čimer je prelita«.

Knjiga Jedilnik Druge gasilske brigade je leta 2013 izšla pri Založbi Planet. Kupite jo lahko v spletni trgovini Slovenskega veganskega društva oziroma na stojnici katerih od dogodkov, na katerih se društvo predstavlja. Knjigo si lahko sposodite tudi v večini slovenskih knjižnic.

 

Viri:

http://www.zalozba-planet.si/2/productID=4759

http://www.jana.si/2014/01/jedilnik-druge-gasilske-brigade

novica_jedilnik_druge.jpg