Povpraševanje po veganskem certifikatu dosega neverjetne razsežnosti

novica_vegantrademark.jpg

Vegansko združenje (The Vegan Society) se je aprila letos s ponosom predstavilo na Evropski razstavi naravnih in organskih izdelkov 2015. Izrazili so se rast združenja, porast v povpraševanju po veganskem certifikatu (Vegan Trademark) in javnosti vse bolj vidno rastoče veganstvo.

Veganski certifikat, simbol s sončnico in z napisom ''Vegan'', je mednarodno prepoznaven standard za izdelke, ki so, med drugim, brez živalskih in na živalih testiranih sestavin in procesov. Letos praznuje svojo 25. obletnico.

''Povpraševanje po veganskem certifikatu je enostavno brez primere. Vloge so se v zadnjih 12 mesecih skoraj podvojile, res je presenetljivo,'' je povedal George Gill, ki pri Veganskem združenju vodi oddelek za poslovni razvoj. Njegova ekipa, ki se ukvarja z dodelitvami certifikatov, se je povečala na 8 zaposlenih za polni delovni čas, da se sploh lahko spopadajo z dodatnim delom.

''Prišlo je do tektonskega premika v zahtevah potrošnikov po informacijah glede sestavin izdelkov in njihovem poreklu. Širi se iskanje bolj sočutnih možnosti, prijaznih do okolja in boljših za zdravje,'' je dodal Gill.

Približno 18.000 izdelkov z različnih področij, od hrane do mode in kozmetike, ter več kot 550 različnih podjetij je registriranih za deklaracijo z veganskim certifikatom. In njihovo število narašča hitreje kot kadarkoli.

Vegansko združenje raste tudi na drugih področjih, kar je posledica povečanega zanimanja za veganstvo. Okoli 500 ljudi se vsak mesec udeleži 30-dnevnega veganskega izziva, ki ga organizira združenje, in 91,3 % udeležencev izjavi, da bodo tudi ostali vegani.

Jasmijn de Boo, generalna direktorica Veganskega združenja, hitro postaja prva izbira medijev, ko jih zanima veganstvo: veganska podjetja, živali, zdravje, narava, varnost hrane in trajnostni razvoj. Letos so jo velikokrat citirali v obširnem prispevku The Observerja in v naslovni zgodbi v časopisu The Evening Standard, pojavila se je celo v oddaji BBC-jevega Radia 4 Faming today v debati o odmiku od pridelovanja mleka.

Jasmijn je povedala: ''Vegansko združenje tedensko dobiva prošnje za komentarje o porastu veganstva. Z eksponentno rastjo veganskih podjetij, ki se odzivajo na povpraševanje po veganskih izdelkih, je jasno, da je veganstvo nov prevladujoči trend.''

Prihodek Veganskega združenja od veganskega certifikata financira njihovo izobraževalno delo, s katerih zagotavljajo informacije in nasvete glede veganskega načina prehrane in življenjskega sloga. Oboje lahko skupaj z obilico nasvetov najdemo na spletnem naslovu www.vegansociety.com in na njihovih straneh na družbenih omrežjih.

 

Vir: Demand for the Vegan Trademark hits "unprecedented levels"
Prevod in priredba: Monika Lavrič
Lektura: Katjuša Tomažič 
Objavljeno: 18. junij 2015