Patricia Peklar, veganka in Miss Earth Slovenije

novica_miss-earth-slovenija.jpg

Za tekmovanje Miss Earth (Miss Zemlje), ki je sicer eno izmed najmlajših velikih svetovnih izborov, se je Patricia Peklar, veganka in absolventka prava, odločila, ker so njegova rdeča nit prioritete, ki so tesno povezane z zaščito narave in živali, spodbujanjem zdravega življenja, opozarjanje na svetovno ekološko problematiko, raziskovanje novih možnosti zaščite našega planeta. »Vse to me je pritegnilo, to je del mojega življenja in zato bom še laže in s ponosom na svetovnem izboru zastopala Slovenijo.«


Ste polni energije in optimistično naravnani. Kaj svetujete tistim, ki se jim življenje ne odvija tako, kot bi si želeli?
Prvi korak k temu je vsekakor stik z naravo, to pomeni, da si je potrebno vsak dan utrgati nekaj časa in ga preživeti v naravi. Slovenija je čudovita dežela, ki skriva toliko naravnih lepot in to je vredno izkoristiti, saj je dokazano, da je najboljše zdravilo za depresivno razpoloženje prav dolg sprehod v gozdu. Pomembno je tudi, da smo včasih zgolj sami s seboj, da poslušamo, kaj nam telo sporoča. Ker smo vse preveč v stiku z drugimi ljudmi, na nek način pozabimo, kdo smo in se zato v tem divjem svetu včasih počutimo prestrašene in nebogljene. Ko si enkrat znamo prisluhniti, se nam poti odprejo, vemo, kam stopiti, smo bolj samozavestni in naš korak je po mojih izkušnjah kar naenkrat poln optimizma in volje do življenja. Narava nam lahko da res ogromno energije in nam pomaga najti sebe, s tem posledično daje pozitivne vibracije, ki nam pomagajo lažje stopati v nova jutra.

Ukvarjate se tudi s športom (fitnes, različne oblike skupinske vadbe, tenis, gorski tek in celo nogomet). Kakšna je pa vaša prehrana?
Ja, ne mine dan, da ne bi počela česa aktivnega. Prej sem večinoma tekla, v preteklosti sem tudi igrala nogomet, zdaj pa vadim calisthenics, kjer dejansko delaš vse z lastno težo, in je ena izmed najtežjih vadb, kar jih poznam. Seveda je za dobro počutje pomembna tudi prehrana. Pred kratkim sem postala vegetarijanka, zdaj sem že nekaj mesecev tudi veganka in moram reči, da se počutim odlično. Moj jedilnik je zelo pester, vsak dan začnem s špinačnim oziroma zelenjavnim smoothijem, različnim sezonskim sadjem, na mojem jedilniku se znajdejo leča, polnozrnati riž, ajda, čičerika ... Poskušam jesti kar se da ekološko in zelo malo predelano hrano, predvsem iz Slovenije. Zelo rada pijem tudi različne čaje, še posebno sta mi všeč mate in beli čaj.

Po podatkih raziskave Livestock and Climate Change, ki jo je objavil priznani inštitut Worldwatch, je živinoreja odgovorna za 51 odstotkov svetovnih izpustov toplogrednih plinov. Kakšen je vaš odnos do živali na splošno, ne samo domačih ljubljenčkov, za katere ponavadi lepo poskrbimo?
Ljudje pogosto pozabljamo, da nismo sami na tem planetu ampak, da si ga delimo z živalmi.

 

Celoten intervju najdete na: http://www.delo.si/clanek/295348

Avtorica intervjuja: Ema Dan

 

Foto: http://www.sashfactor.info/viewtopic.php?f=1&t=6587

Objavljeno: 30. maj 2014