Ob koncu leta...

novica_ob-koncu.jpg


Ob koncu leta je čas, da se tudi v Slovenskem veganskem društvu ozremo na minulo delo. Tudi letos smo poleg rednih društvenih aktivnosti izpeljali številne odmevne dogodke in projekte, ki si jih lahko ogledate spodaj, za prihodnje pa imamo v načrtu še mnogo drugih. Vsem, ki ste na kakršenkoli način sodelovali ali prispevali k delovanju društva, oziroma k razvoju veganstva na splošno, se iz srca zahvalujemo.

Želimo vam vesele praznike in srečno v letu 2015!

 

Projekti izpeljani v letu 2014

31. januar 2014: Stojnica na 8. mednarodnem Sejmu okusov

4. februar 2014: Veganska večerja v [A] Infoshopu: v organizaciji in izvedbi SVD; na večerjo vsakokrat pride med 30 in 70 ljudi, veliko od njih ni veganov, in tu spoznajo okusnost in pestrost veganske hrane

21. marec 2014: Pomladanski VegaFriday: dogodek s predavanji in okusno vegansko hrano ter druženje veganov in neveganov, na katerega vselej pride med 30 in 70 ljudi

12. april 2014: Predavanje o veganski prehrani in degustacija: v mladinskem klubu v Mengšu, predaval je mag. Marko Čenčur. SVD je priskrbelo za veganske prigrizke iz Loving huta.

15. april 2014: Veganska kuharska delavnica Velikonočne dobrote, ki jo je vodila Jelena Dimetrijevič. Delavnica je namenjena novim veganom, ki se učijo kuhati.

Maj 2014: Izdaja zloženke Pravice živali: SVD priskrbelo za prevod in oblikovanje zloženke hrvaškega društva Prijatelji životinja, izdali smo 10000 zloženk. V zloženki je poudarjen etičen vidik - živali imajo pravico do dostojnega življenja.

Maj 2014: Izdaja zloženke Temeljna načela veganske prehrane: SVD poskrbelo za vsebino in oblikovanje zloženke, izdali smo 10000 zloženk. V zloženki je poudarjen vidik zdravja - veganska prehrana je zdrava in primerna za vse ljudi. Polovico denarja za tisk je prispevalo Društvo za osvoboditev živali.

18. maj 2014: Vegafest: v organizaciji SVD, največji veganski festival v Sloveniji z 51  stojnicami, delavnicami in predavanji ter okoli 3000 obiskovalci iz cele Slovenije, veliko več kot leto prej! Fotografije

Junij 2014: Izdaja kartic Zeleni in sadni smoothiji: SVD priskrbel vsebino in oblikovanje kartic s smoothiji ter veganskih citatov znanih osebnosti. Izdali smo 500 izvodov pri založbi Aurora.

7. junij 2014: Stojnica na Ekopikniku v Žalcu

16. junij: Idejna delavnica KamAlaCard: Delavnico sta vodil Kamala in Katarina. Delavnica je namenjena novim veganom, kjer se naučijo kuhati, kombinirati živila….

17. junij 2014: Kuharska delavnica, ki jo je vodila Jelena Dimetrijevič. Delavnica je namenjena novim veganom, ki se učijo kuhati.

22. junij 2014: Stojnica na prireditvi Nori na kosmatince

1. - 31. junij 2014: Enostavni veganski izziv
Uvodna predavanja so bila v okviru Vegafesta. Predavali so:

  • Urban in Jasmina Praprotnik: Šport in prehrana za vsak dan
  • Aleš Kacijan: Prehrana za optimalno zdravje
  • mag. Miloš Židanik, dr. med.: Intrapsihični dejavniki, ki vplivajo na izbor hrane
  • mag. Marko Čenčur: Nestrokovnost slovenske prehranske stroke
  • Stanko Valpatič: Dežela miru - dobro za živali in naravo
  • Jelena Dimitrijević: Veganska prehrana za otroke

20. junij 2014: Vegafriday v Kopru: dogodek s predavanji in okusno vegansko hrano ter druženje predvsem veganov in nekaj neveganov, na katerega vselej pride med 30 in 70 ljudi. Fotografije.

27. junij 2014: Vegafriday v Mariboru: Dogodek s predavanji in okusno vegansko hrano ter druženje veganov in neveganov, na katerega vselej pride med 30 in 70 ljudi. Fotografije

10. avgust 2014: Stojnica na vegetarijanskem pikniku v Mariboru

5. in 6. september 2014: Stojnica na Zegevege festivalu (Zagreb, Hrvaška)

18. september 2014: Stojnica na festivalu nevladnih organizacij Lupa v Ljubljani

23. september 2014: Sporočila znanosti o podnebnih spremembah- projekcije spreminjanja podnebja za svet in Slovenijo, odzivi politike in razvojne priložnosti prehoda v nizkoogljično gospodarstvo (udeleženo tudi SVD): Na podlagi znanstvenih dognanj smo dosegli, da se je SAZU v svojem staliscu zavzel za uskladitev slovenskih prehranskih smernic s sodobnimi znanstvenimi dognanji v smeri zmanjšane podpore dietam, ki promovirajo živila z visokim ogljičnim odtisom (živila živalskega izvora) in aktivne podpore dietam, ki vključujejo manj ali nič od teh živil. Ta dokument je bil izročen vladi Republike Slovenije

26. september 2014: Vegafriday v Kopru: Dogodek s predavanji in okusno vegansko hrano ter druženje veganov in neveganov, na katerega vselej pride med 30 in 70 ljudi. Fotografije

3. oktober 2014: Vegafriday v Mariboru: Dogodek s predavanji in okusno vegansko hrano ter druženje veganov in neveganov, na katerega vselej pride med 30 in 70 ljudi. Fotografije

4. oktober 2014: Shod ob svetovnem dnevu živali v Ljubljani: s postavljenimi transparenti o izkoriščanju živali s slikami srečnih osvobojenih živali, ozaveščanje mimoidočih z letaki. Pridružila so se nam tudi društva, ki si prizadevajo za dobrobit živali in/ali veganstvo Animal angels, Društvo za osvoboditev živali, Društvo pasjih brezdomcev in Veganska iniciativa.

5. oktober 2014: Stojnica na Vikendu odprtih vrat društva za zaščito konj

13. oktober 2014: VegaDruženje: dogodek, namenjen članom društva in obiskovalcem (predstavitev aktualnih projektov, odgovarjanje na vprašanja o veganstvu).

1. november 2014: Svetovni dan veganstva v Daktariju: druženje, zabava, pijača in veganske jedi

4. november 2014: Veganska kuharska delavnica Jesensko kulinarično razvajanje, ki jo je vodila Jelena Dimetrijevič. Delavnica je namenjena novim veganom, ki se učijo kuhati.

17. november 2014: Idejna delavnica s KamAla Card, ki sta jo vodili Kamala in Katarina. Delavnica je namenjena novim veganom, kjer se naučijo kuhati, kombinirati živila …

18. november 2014: Veganska večerja v [A] Infoshopu: v organizaciji in izvedbi SVD; na večerjo je prišlo okoli 70 ljudi, veliko od njih še ni veganov, in tu spoznajo okusnost in pestrost veganske hrane

December 2014: 34 Citatov znanih osebnosti, izdanih v okviru Veselega novembra - meseca veganstva

December: 30 receptov veganskih jedi, izdanih v okviru Veselega novembra - meseca veganstva

19. december 2014: Prednovoletni VegaFriday: dogodek s predavanji in okusno vegansko hrano ter druženje predvsem veganov in nekaj neveganov, na katerega je prišlo okrog 70 ljudi.


Če bi želeli pomagati društvu, nam lahko namenite 0.5 % dohodnine, ki bi  sicer ostala državi. Lahko se včlanite v društvo, ali pa aktivno pomagate pri društvenih aktivnostih in nam pišete na info@vegan.si.