Najstarejši pujsek na svetu je star 23 let

novica_erneste.jpg

Ernestine je Vietnamska »potbellied« pujsa, ki se je s svojimi 23. leti vpisala v Guinnessovo knjigo rekordov kot najstarejša pripadnica svoje vrste. Leta 1991 sta jo s farme posvojila Dan in Jude King, nad njenim dolgim življenjem pa sta presenečena tudi sama, prašički njene vrste namreč v povprečju živijo približno 15 let. Njeno visoko starost pripisujeta pravilni prehrani in veliki količini ljubezni, ki jo je deležna Ernestine.

Na žalost vsi pujsi nimajo takšne sreče. Samo v Sloveniji je bilo v letu 2013 ubitih 324.731 pujsov (vir: Statistični urad RS). Povprečna starost zaklanega pujsa je... Žal starost na farmah živečih pujskov ni pomembna, njihove lastnike zanima zgolj njihova teža. Ubijejo jih v obdobju, ko so težki med 20 in 110 kilogramov, kar v praksi pomeni starost od približno petih tednov do enega leta. Ne doživijo torej niti 5% Ernestinine starosti.

Na srečo imate izbiro, da niste del tega trpljenja. Odločite se za sočutno vegansko življenje.

 

novica_erneste_2.jpg

Fotografija je bila posneta leta 2013 na eni izmed slovenskih farm. V času nastanka fotografije so bili stari nekaj mesecev. Nihče od pujsov na sliki ni več živ.


Povzeto po: World’s Oldest Pig Resides in Calgary
Prevod in priredba: Katja Kristan