Ludvik, junaški vietnamski pujs, ustavil roparje!

novica-pujs-ludvik.jpg

 

Ludvik, 108-kilski vietnamski pujs se je pretekli oktober preselil iz Kanade v mesto Derby v Angliji s svojo mamo Liano Scholz in očetom Mikom Maughanom.

Na novoletni večer je Ludvik našel odličen način, kako se jima zahvaliti za pomoč pri prehodu čez Atlantik - njiju in njuno lastnino je zaščitil pred roparji!

Maughan se je prebudil v zgodnje novoletno jutro in naletel na odprta vrata in pujsa Ludvika - ta ob tej uri navadno še trdno spi v svoji postelji, sedaj pa je zaskrbljeno taval naokoli. Ne več kot par minut pred tem, so roparji vlomili v britansko hišo. Zahvaljujoč pujsu Ludviku jim je uspelo pograbiti le denarnico in prazno torbo.

Roparji so zbudili Ludvika in verjetno je opazil, da midva nisva pokonci, kar ga je vznemirilo,” pravi Maughan. “Njegovi zvoki so kot globoko hrumenje, ki spominja na največjega Rotweilerja, kar si jih lahko predstavljate, zato so jo samo ucvrli.”

Soočenje s 108-kilskim jeznim prašičem, ko to najmanj pričakuješ, je več kot zadosten razlog za pobeg.

Bilo je več stvari, ki bi jih lahko ukradli, na primer kolo, a so samo odšli,” pove Maughan. Med drugim je imela družina tudi glasbila in glasbeno opremo v vrednosti več kot 5000 dolarjev, ki bi jih roparji lahko odnesli.

Čeprav se prašič čuvaj sliši kot dobra ideja, nam Ludvikovi starši z veseljem zaupajo, koliko dela imajo z njim. Te izjemno inteligentne živali ne potrebujejo le veliko prostora in gibanja, ampak tudi duševno stimulacijo.

Pujs je kot dve- ali triletni otrok, z izjemo, da nikoli ne odraste in živi nekje do dvajsetega leta,” pravi Sholz. “Kot domača žival se dobro obnese, saj se lepo obnaša in ni uničevalen, čeprav bi po mojem mnenju lahko bil.”

Kdor razmišlja, da bi v svoje življenje pripeljal pujsa reševalca se mora zavedati kaj vse  je potrebno, da se tej živali zagotovi čim boljše življenje; upoštevati mora dejavnike kot so oprema, prostor, in čas.

Ludvikova družina zanj res lepo skrbi in ljubezen med staršema in prašičjim otrokom je očitna. “Res sva imela srečo, da je bil tam,” doda Sholz. “Najin mali junak je.”

 

Vir: Ludwig, the Heroic Pot-Bellied Pig, Stops Robbers in Their Tracks!
Prevod: Nina Tiran
Objavljeno: 19. april 2015