Jejmo kot Egipčani

novica__egipcani.jpg

Spletna stran InsideScience.org je nedavno objavila članek o starodavnih Egipčanih, ki so se prehranjevali predvsem vegetarijansko. Članek navaja, da je uživanje tako velikih količin mesa le fenomen današnjega časa. V starodavnih kulturah je bilo vegetarijanstvo veliko bolj pogosto in običajno, razen med nomadskimi ljudstvi. Večina 'ustaljenih' ljudstev se je prehranjevala s sadjem in zelenjavo. 

Po preučevanju mumij ljudi, ki so živeli v Egiptu do leta 600 našega štetja je francoski raziskovalni ekipi uspela določiti, da je njihova prehrana vsebovala predvsem rastline. 

V članku pojasnijo tudi: Lasje absorbirajo višjo raven živalskih proteinov kot kosti in zobje. Razmerja izotopov v mumijskih laseh so bila zelo podobna lasem sodobnih Evropskih vegetarijancev, kar potrjuje, da so bili tudi starodavni Egipčani v večini vegetarijanci. Kot v primeru mnogih današnjih ljudi, je bila tudi njihova dieta sestavljena predvsem iz pšenice in ječmena. 

Zakaj ne bi ravnali tako kot Egipčani in enostavno izpustili meso iz svoje prehrane? Z rastlinsko prehrano bi zelo pripomogli k preprečevanju krutosti do živali in zmanjšali škodo, ki jo povzročamo okolju in našemu zdravju. 

 

Vir: Eat Like an Egyptian

Prevod: Katja Kristan

Objavljeno: 5. junij 2014