Američani leta 2014 pojedli 400 milijonov manj živali

novice_400-milijonov.jpg

 

Vprašanje, ki ste ga verjetno slišali že večkrat, je: "Ali vegani dejansko rešujejo živali?" Še nikoli ni bil odgovor bolj jasen: DA!

Dokaz? Po podatkih Ameriškega ministrstva za kmetijstvo je bilo leta 2014 ubitih 400 milijonov manj živali kot leta 2007. To pomeni 400 milijonov posameznikov, ki jim je bilo prihranjeno doživljenjsko, nepredstavljivo trpljenje.

V kontekstu konstantne rasti števila prebivalstva lahko tako zmanjšanje pomeni le eno: vedno več ljudi jé vedno manj mesa ali pa ga popolnoma izloči ter ga nadomesti z rastlinsko prehrano. Takšne odločitve rešujejo živalska življenja, kar lahko očitno tudi izmerimo.
Živali na modernih farmah živijo v utesnjenih in umazanih prostorih, v katerih se enostavno razvijejo bolezni. Podvržene so pohabljanju brez sredstev proti bolečinam ter življenju brez dostopa do svežega zraka in sončne svetlobe. Tako živijo vse do dneva, ko jih odpeljejo v klavnice.

Ne glede na to, ali gre za zaščito živali, okolja ali vašega lastnega zdravja, prednosti veganskega prehranjevanja nikoli niso bile bolj očitne, okusna veganska hrana pa še nikoli bolj dostopna.

 

Vir: Americans Ate 400 Million Fewer Animals in 2014
Prevod in priredba: Monika Lavrič
Lektura: Katjuša Tomažič 
Objavljeno: 27. julij 2015