5 dejstev, ki bodo spremenila vaš pogled na ribe

novica_ribe-5-razlogov.jpg

 

1. Uživajo v dobri masaži

V raziskavi, objavljeni v reviji Nature Communications, so znanstveniki s portugalskega Univerzitetnega Instituta v Lizboni (Lisbon University Institute) odkrili, da imajo prebivalke koralnega grebena, ribe kirurginje, rade dobro masažo.

Zdravstvene koristi dotika, kot npr. terapije z dotikom, so bile že dokazane na veliko živalih, vključno s ptiči in primati, vendar je to prva raziskava, ki je pokazala ugodne učinke prijaznega telesnega kontakta za ribe.

 

2. Potrebujejo svoj prostor

Raziskovalci z univerze Case Western Reserve so odkrili, da ribe v majhnih akvarijih občutijo stres in razburjenje, prav tako kot ostale živali, ki so nastanjene v prenatrpanih ali utesnjenih prostorih.

 

3. Učijo se druga od druge

Članek na Vox.com poudari nova znanstvena odkritja v zvezi s sposobnostmi rib. Imajo zmožnost ''učenja od drugih, prepoznave rib, s katerimi so že preživele nekaj časa, poznavanja svojega mesta znotraj ribjih socialnih hierarhij in pomnenja zapletenih prostorskih zemljevidov njihove okolice.''

 

4. Uporabljajo orodje

Revija Science poroča o ribji uporabi orodja. Ribo vrste Choerodon Schoenleinii so posneli med odpiranjem morske školjke s pomočjo kamna. Dr. Culum Brown, vedenjski ekolog na Macquarie University iz Sidneya v Avstraliji, pravi, da je uporaba orodja med ribami najverjetneje zelo pogosta, tako kot v preostalem delu živalskega kraljestva.

 

5. Lahko trpijo

Organizacija Mercy For Animals je izvedla skrivno preiskavo, s katero so prišli do pretresljivega vpogleda v Catfish corner, poslopja za ribji zakol v Mesquitu, Teksas. V ozadju živahnega imena podjetja se skriva srhljiva resničnost. Ribe mučijo od vode do mize za rezanje: dušijo jih, odirajo in razkosavajo, vse to pri njihovi polni zavesti in občutenju bolečine. Videoposnetek si lahko ogledate na: https://youtu.be/sD9M8cjXsL0.

 

Vir: 5 Incredible Facts That Will Change How You See Fish
Prevod in priredba: Monika Lavrič
Objavljeno: 30. september 2015