Okolju prijazna prehrana + razstava [Eko teden]

eko teden_570.jpeg

Od ponedeljka, 20. 3., do četrtka, 30. 3., bo v Kranju na različnih lokacijah potekal festival EKO TEDEN.

Tudi mi smo se pridružili festivalu in v torek, 21. marca 2023 organizirali:

Ob 14.00: Ulična galerija - Veganska prehrana: Za planet

Koliko kmetijskih površin potrebujemo, če želimo nahraniti osebe z različnimi načini prehranjevanja? Kolikšen prehranski ogljični odtis imajo osebe, ki se prehranjujejo različno? Ali na globalnem nivoju več toplogrednih plinov povzroča živinoreja ali promet? Kdo je glavni krivec za izsekavanje Amazonskega pragozda? Kolikšen del planeta zasedata živinoreja in pridelava krme zanjo? Koliko svetovnih ribolovnih območij je izrabljenih?
Na ta in podobna vprašanja bo odgovarjala okoljevarstvena razstava z naslovom Veganska prehrana: Za planet, v izvedbi Slovenskega veganskega društva.

Ob 19.00: Predavanje - Okolju prijazna prehrana

Matevž Jeran, magister inženir prehrane, bo predstavil najmočnejše znanstvene študije na temo okoljevarstvene prehrane. Bi morali vsi spremeniti svoje prehranjevalne navade, da bi zmanjšali svoj okoljski odtis? Katere okoljevarstvene kazalce znanstveniki najpogosteje preučujejo, ko govorijo o trajnostni prehrani? Katere katogorije živil so okoljsko najbolj obremenjujoče in katere najmanj? S katerim načinom prehranjevanja najmočnejše znižamo svoj prehranski ogljični odtis in s katerim potrebo po kmetijskih površinah? Koliko planetov bi potrebovali, če bi se prehranjevali trajnostno?

Pridružite se nam na EKO TEDNU, kjer bomo skupaj postavljali temelje za oblikovanje boljše, bolj trajnostne prihodnosti.

Vstop je prost!

Organizira:
SubArt v sodelovanju s Slovenskim veganskim društvom