14. Veganski Pohod za Vsakogar - Slemenova špica

dogodek_Slemenova_spica.jpg

 

Kdaj:  Sobota, 29.12.2018, ob 9.15

Kje: Štartamo iz enega od večjih parkirišč pod skakalnicami v Planici

Kako: Prijavi se z sms-om na 068 160 332 (Robert)


Pozdravljeni vsi ljubitelji hribov, narave ter prijetne družbe. Na prejšnjem Veganskem Pohodu za Vsakogar (16.12.) smo se podali na koroški vulkan (Smrekovec – 1577 m), kjer smo ob prijetni družbi in lahkotnem vzponu občudovali pravo zimsko idilo.

Vsak nov pohod se odpravimo na drug konec Slovenije, zato smo kot zadnji letošnji pohod izbrali hrib v samem osrčju Julijskih Alp z najlepšim pogledom na najlepšo slovensko goro - Jalovec (2645 m). To soboto se torej odpravljamo na Slemenovo špico (1911 m), ki z 803 metri višinske razlike spada v podobno kategorijo kot Smrekovec izpred dvema tednoma. Po pohodu pa se bomo odpravili v kranjsko restavracijo Romano in se primerno (praznično) najedli (kar je tudi razlog, da se na tokratni pohod odpravljamo v soboto in ne nedeljo, saj so takrat na žalost zaprti).

Vzpon na Slemenovo špico bo trajal približno 2 ure iz doma v Tamarju do katerega pa bomo predhodno hodili dobre pol ure po ravni prečudoviti gozdi poti obdani z mogočnimi Julijskimi vršaci. Hodili bomo v skupini s tempom najpočasnejšega, zato naj vas ne skrbi glede kondicijske pripravljenosti. Obvezna je primerna gorska obutev, priporočene so pohodne palice, topla oblačila in dereze saj nas na vrhu najverjetneje čaka tudi sneg.

Le kdo ne pozna Jalovca s Slemena. Skoraj na vsakem koledarju vidimo manjše jezerce in zadaj občudovanja vredno goro. Slemenova špica se nahaja le nekaj deset metrov nad jezerci. S špice se lepo vidijo skakalnice v Planici in vrhovi nad dolino Tamar. Na vrhu je ponavadi polno ovčjih iztrebkov, stara vpisna skrinjica se je nahajala kako minuto pod vrhom, na deblu drevesa, nova pa je skupaj z žigom postavljena na vrh Slemenove špice.

PRIJAVA:
Zaradi lažje organizacije vas prosimo, da nam svojo udeležbo sporočite preko sms-a na telefonsko številko 068 160 332, če je le mogoče do petka. V sms-u javite svoje ime, tako bomo na dan pohoda vedeli, ali moramo še koga počakati ali ne. Kdor potrebuje/nudi prevoz, naj pove, da se nas bo pohoda lahko čim več udeležilo in da narave po nepotrebnem ne onesnažujemo. Za dodatna pojasnila smo vam na voljo.


NA DAN POHODA:
Dobimo se na enem izmed večjih parkirišč pod planiškimi skakalnicami. Iz Ljubljane pa bomo štartali iz parkirišča pri Mercator centru Šiška (cesta ljubljanske brigade 33) ob 8:00. V primeru, da ste potrdili svojo udeležbo in vseeno ne morete priti, to spremembo prosim sporočite vsaj eno uro prej.

Dostop do izhodišča, opis poti in dodatne informacije:
http://www.hribi.net/izlet/dom_v_tamarju_slemenova_spica_mimo_crnih_vod/1/240/1228

O VEGANSKIH POHODIH ZA VSAKOGAR:
Veganski pohodi za vsakogar so, kot je že zapisano v imenu, namenjeni vsem. Organizirani so s strani prostovoljcev Slovenskega veganskega društva, udeležba na pohodih pa je na lastno odgovornost. S pohodi želimo porušiti mit, da vegani in šport ne gredo skupaj, saj je resnica ravno nasprotna. S pohodi bomo poskusili tudi izboljšati in podpreti ponudbo veganskih obrokov v gorskih kočah. Ter najbolj pomembni namen - želimo ob dobri družbi preživeti več časa v naravi.

 

Dogodek na Facebooku.

Slovensko vegansko društvo:
www.vegan.si

Veganski izziv:
www.izziv.si