November, svetovni mesec veganstva

1. november je svetovni dan veganstva, november pa svetovni mesec veganstva. Preberite si 30 razlogov, vsak dan enega, zakaj bo rastlinska hrana izboljšala obnovljivost našega planeta in preživetje vseh njegovih prebivalcev.

1. dan: Živinoreja je največji vir svetovnih izpustov toplogrednih plinov, ki povzročajo podnebne spremembe. Okoljski program Združenih narodov ocenjuje, da je živinoreja odgovorna za 14.5 odstotkov svetovnih izpustov toplogrednih plinov.

2. dan: Pridelava hrane živalskega izvora prispeva znatno več toplogrednih plinov kot pridelava rastlinske hrane. Reja ovc in krav za meso sta največja onesnaževalca (39 in 27 kg ekvivalentov CO2 oziroma CO2e), sledijo reja za sir, reja prašičev za meso ter gojenje lososov in puranov za meso, ki prispevajo od 13,5 do 11 kg CO2e. Večina rastlinske hrane, vključno s stročnicami, žiti in zelenjavo, prispeva manj kot 3 CO2e.

3. dan: Za živinorejo porabimo 50 do 70 odstotkov svetovnih virov celinskih voda.

4. dan: Znanstveniki z Mednarodnega inštituta za vodo v Stockholmu svarijo, da v primeru nadaljnje prevlade zahodnega načina prehranjevanja do leta 2050 ne bomo imeli dovolj vode za pridelavo hrane za vse ljudi. Priporočajo prehrano, pri kateri živila živalskega izvora prinesejo manj kot 5 odstotkov vseh kalorij.

5. dan: Vse večje število živali za rejo, prekomerno kmetijstvo in prekomerna paša vodijo v začaran krog izsekavanja gozdov, erozije in uničevanja habitatov. Ko dosežemo kritično mejo, bo zaradi pomanjkanja rastlinja in rodovitne zemlje svet zajela lakota.

6. dan: Za pridelavo živalskih beljakovin je potrebnih mnogokrat več vode kot za pridelavo rastlinskih beljakovin.

7. dan: Poraba vode za hrano živalskega izvora je znatno višja v primerjavi s pridelavo rastlinske hrane. Reja krav na primer porabi kar 112 litrov na gram beljakovin, reja kokoši 34 litrov/g, medtem ko je za pridobivanje žit in stročnic potrebnih samo 20 litrov/g.

8. dan: Za vegansko prehrano potrebujemo za 25 % manj vode v kmetijstvu kot za vsejedo prehrano.

9. dan: Za pridelavo polovice kilograma mesa krav je potrebnih 9.500 litrov vode in 6 kilogramov žit, pri pridelavi pa nastane 18 kilogramov odpadkov in enaka količina toplogrednih plinov kot pri 64 kilometrov dolgi vožnji s terenskim vozilom.

10. dan: Za povprečno mesno prehrano je potrebno dvakrat več zemlje kot za rastlinsko. Za živinorejo namenjamo 70 odstotkov kmetijskih površin.

11. dan: 1,3 milijarde krav, ki jih redi človek, poje količino kalorij, s katero bi lahko nahranili 8,7 milijard ljudi. Trenutno je na svetu 7 milijard ljudi.

12. dan: Na svetu je 1 milijarda lačnih ljudi. Zaradi podhranjenosti vsako leto umre približno 6 milijonov otrok. Medtem pa je 1,5 milijarda ljudi prekomerno težkih ali debelih.

13. dan: Reja živali in monokulturna polja za pridobivanje hrane za živali sta vzrok za 80 odstotkov uničenega deževnega gozda.

14. dan: Odplake s kmetij onesnažujejo vodo in povzročajo v oceanih mrtve cone. Na svetu jih je že več kot 400.

15. dan: Rutinska uporaba antibiotikov v reji živali je znanstveno dokazano povezana s pojavom superbakterij, kot je MRSA, zaradi česar je vse težje zdravljenje človeških nalezljivih bolezni.

16. dan: Vsako leto za prehrano ljudi ubijemo 70 milijard rejnih živali. Strahotno ravnanje z živalmi od rojstva do uboja je nezaslišano in legalizirano z namenom povečevanja dobička.

17. dan: Kokošim nesnicam odrežejo kljun brez analgetikov. Vse svoje življenje, ki traja eno do dve leti, preživijo na površini v velikosti lista papirja. Piščance moškega spola zadušijo v plastičnih vrečkah ali jih žive zmeljejo v hitrovrtečih mlinih.

18. dan: Brojlerje (piščance, rejene za meso) ubijejo pri starosti približno 6 tednov. Njihova naravna življenjska doba je sicer 10 let. V klavnici jih privežejo tako, da z glavo visijo navzdol, nato jim avtomatizirani noži prerežejo vratove. Tiste mladičke, ki se izognejo nožem, žive vržejo v vrelo vodo.

19. dan: Prašiče brez anestetikov kastrirajo, jim odrežejo zobe in repe ter preluknjajo ušesa. Najmanjše v leglu ubijejo z udarjanjem ob beton.

20. dan: Pri žigosanju z vročim železom govedo utrpi opekline tretje stopnje. Poleg tega jim brez protibolečinskih zdravil odrežejo rogove, jih kastrirajo in jim preluknjajo ušesa. Ubijejo jih, ko so stari 1,5 let, medtem ko je njihova naravna življenjska doba več kot 20 let.

21. dan: Teletina je meso telička, ki ga ločijo od matere, zaprejo v loputo ali privežejo v plastični iglu za štiri mesece, nato pa ga zakoljejo. Mleko njegove matere se jemlje za človeško prehrano.

22. dan: Pridelava gensko spremenjenih pridelkov, ki se v glavnem uporabljajo za krmo živali, je povzročila razvoj odpornega plevela, zaradi česar je nujna večja uporaba herbicidov.

23. dan: Vegetarijancem kaže bolje kot vsejedcem pri umrljivost zaradi kateregakoli vzroka, a razlike niso statistično značilne.

24. dan: V nedavni študiji na univerzi Loma Linda so ugotovili, da imajo vegani 78 odstotkov manjše tveganje za sladkorno bolezen in 75 odstotkov manjše tveganje za povišan krvni tlak v primerjavi z mesojedci.

25. dan: Vegani imajo manjše tveganje za raka kot vegetarijanci, slednji pa imajo manjše tveganje kot mesojedci.

26. dan: Stališče Ameriške dietetične zveze je, da je veganska prehrana primerna in zdrava za vsa življenjska obdobja in da zagotavlja vsa potrebna hranila.

27. dan: Človekovi anatomija in fiziologija sta povsem primerni za prehrano brez živil živalskega izvora.

28. dan: Uživanje mesa in mleka ni osebna etična odločitev, če upoštevamo, da to dejanje zahteva smrt drugega bitja in onesnažuje okolje, ki je javna dobrina.

29. dan: V družbah, kjer so alternative jedem živalskega izvora zlahka dostopne, težje opravičujejo ubijanje nedolžnih živali zaradi njihovega mesa, mleka in jajc.

30. dan: Veganz je največji veganski supermarket na svetu. Odkar se je leta 2011 odprla prva trgovina v Berlinu, se je povpraševanje tako zelo povečalo, da so zdaj odprte že štiri trgovine, pripravlja pa se za širjenje po Evropi. Svet lahko spremenimo na bolje in to za vsa živa bitja. Veganstvo je zeleno, zdravo, sočutno in celo dobičkonosno.


Izvirni prispevek: Friday is World Vegan Day: A global perspective
Prevod in priredba: Slovensko vegansko društvo
Lektura: Katjuša Tomažič

novica_wvm.jpg

Objavljeno: 3. november 2013