Članki

V kategoriji Članki boste našli intervjuje, prevode zanimivih besedil, poglobljene razprave o veganstvu in druge zanimive prispevke.




Najcenejši vir vitamina B12

Objavljeno nov 16, 2015

B12 v obliki cianokobalamina je nesramno poceni. Na svetovnem spletu ga dobimo lahko že za samo 2€ na leto!


Dokumentarni film: Der Prozess

Objavljeno sep 12, 2015

Dokumentarni film o skupini avstrijskih aktivistov za pravice živali, ki so jih brez dokazov obsodili, da so člani teroristične organizacije.


Znanost o vadbi z utežmi in veganstvu

Objavljeno apr 9, 2015

Veganska prehrana izboljšuje ali zavira napredek pri treningu z utežmi? Na voljo je veliko raziskovalnega dela, iz katerega lahko izpeljemo določene zaključke.


Koliko živali je letno ubitih brez potrebe?

Objavljeno jan 30, 2015

Primerjava števila ubitih ljudi med holokavstom in v celotni drugi svetovni vojni s številom ubitih živali v samo enem letu.


Kaj nam mlečna industrija prikriva

Objavljeno jan 26, 2015

Zakaj je toliko ljudi prepričanih, da so mlečni izdelki najboljši vir kalcija? Premetena tržna kampanja mlečne industrije nam skuša dopovedati, da pitje mleka naše kosti ščiti, vendar morda drži ravno nasprotno.


Znanstvene raziskave o resničnem vplivu reje živali

Objavljeno jan 15, 2015

Reja živali porabi ogromno naravnih bogastev in je največji onesnaževalec našega planeta.


Zakaj sem postal vegan: Kako je študij etike spremenil moje življenje

Objavljeno jan 7, 2015

Razlog, zakaj sem spremenil svoje prepričanje, ne tiči v čustvenosti ali šokantnih slikah, ampak v jasnem in iskrenem razmišljanju.


Znanstveni razlogi, zakaj NE jesti mesa

Objavljeno jan 4, 2015

Je meso zdravo? Vprašanje je: kaj pravi znanost? Znanost – torej ne oglasi in lažne reklame.


Zdravstvena tveganja, povezana z uživanjem jajc

Objavljeno dec 29, 2014

Obstaja več razlogov, zakaj iz prehrane izločiti jajca. Raziskave kažejo, da lahko uživanje jajc povzroča bolezni srca, sladkorno bolezen in celo raka.


S prehrano do rešitve okolja in zdravja

Objavljeno dec 10, 2014

V knjigi Thrive foods: 200 Plant-Based Recipes for Peak Health njen avtor Brendan Brazier ugotavlja, da je za proizvodnjo rastlinske hrane surovinska poraba – kmetijske površine, voda in goriva večkratno manjša kot pri proizvodnji živalskih proizvodov.