99,4 %-na ozdravljivost koronarne srčne bolezni z rastlinsko prehrano

 

clanek_kronarne_bolezni-3.jpgJe mogoče pozdraviti koronarno srčno bolezen?

Koronarna srčna bolezen je stanje, pri katerem je moten pretok krvi skozi koronarne arterije in zaradi tega srčna mišica ni dovolj prekrvavljena. Večinoma se stanje pojavi pri pacientih z aterosklerozo koronarnih arterij (stanju, pri katerem so arterije znotraj obložene z maščobami, celicami, vezivnim tkivom in kalcijem, op. prev.). Čeprav lahko trenutna zdravstvena in kirurška obravnava zdravita koronarno srčno bolezen, pa je ne preprečujeta in ne zaustavita. Sprememba v prehrani je, kot prikazujejo dotična in druge študije, ustavila in celo preobrnila potek bolezni.

Metode
198 pacientom so svetovali izključno rastlinsko prehrano in jih tudi spremljali. Pacienti s srčno-žilno boleznijo so bili zainteresirani za prehod na rastlinsko prehrano kot dodatek k običajni medicinski obravnavi bolezni. Upoštevali so le paciente, ki niso uživali mlečnih izdelkov, rib, mesa in dodanih olj.
Osnovna dieta je bila sestavljena iz polnozrnatih žit, stročnic, zelenjave in sadja. Paciente so pomirili z razlago, da uravnotežena in raznolika rastlinska prehrana pokrije njihove potrebe po aminokislinah. Spodbujali so jih, da jemljejo multivitaminske dodatke in dodatke vitamina B12. Svetovali so jim tudi, naj si v obroke dodajo lanena semena, ki so dodaten vir omega 3 in omega 6 esencialnih maščobnih kislin.
V osnovi je sprememba zahtevala izogibanje vsem dodanim maščobam in predelani hrani, ki vsebuje maščobe, ribam, mesu, perutnini, mlečnim izdelkom, avokadu, oreščkom in večjim količinam soli. Pacienti so se morali izogibati tudi slajeni hrani (sukrozi, fruktozi in pijačam, ki ju vsebujejo, predelanim ogljikovim hidratom, sadnim sokovom, sirupom in melasi). Pozneje so izključili tudi kofein.

clanek_kronarne_bolezni-2.jpgRezultati
Od 198 pacientov s srčno-žilno boleznijo jih je dieti sledilo 177 (89 %). Bolezen se je v obliki kapi ponovila le pri 1 pacientu, ki je sledil dieti (torej v 0,6 % primerov).
Pri pacientih, ki niso sledili dieti, se je kap ponovila kar pri 13 od 21 (v 62 % primerov).

Razprava
Koronarna arterijska bolezen kljub 40-letni tradiciji zdravljenja z agresivnimi zdravili in kirurškimi posegi ostaja ubijalec številka ena med moškimi in ženskami v zahodnih državah (5). Ti pristopi lahko rešijo življenja med samim srčnim napadom. A običajno zdravljenje s koronarno angioplastiko (kirurškim posegom, pri katerem razširijo zožene koronarne arterije, op. prev.) ne pomeni prave zaščite pred naslednjimi srčnimi kapmi niti ne podaljša življenja (6), verjetno zato, ker ne odpravi glavnega vzroka bolezni. Zdravljenja, ki samo blažijo simptome, pomenijo večjo možnost ponovnega poslabšanja in smrtnosti ter pomenijo veliko stroškov. Vključevanje polnovredne rastlinske hrane kot metode zdravljenja vzroka koronarne srčne bolezni je odklon od običajne prakse, a vendar je potrebno pacientom predstaviti to možnost.

 

Viri*
(5) Roger VL, Go AS, Lloyd-Jones DM, et al; American Heart Association Statistics Committee and Stroke Statistics Subcommittee. Executive summary: heart disease and stroke statistics—2012 update: a report from the American Heart Association. Circulation. 2012;125:188-197.
(6) Boden WE, O’Rourke RA, Teo KK, et al; COURAGE Trial Research Group. Optimal medical therapy with or without PCI for stable coronary disease. N Engl J Med. 2007;356:1503-1516.

*popoln seznam virov v originalnem članku


Originalen članek: A way to reverse CAD?
Avtorji: Caldwell B. Esselstyn ml., dr. med.,Gina Gendy, dr. med., mag. Jonathan Doyle, dr. Mladen Golubic, dr. med., Michael F. Roizen, dr. med.
Prevedla in priredila: Katjuša Tomažič