Članki

V kategoriji Članki boste našli intervjuje, prevode zanimivih besedil, poglobljene razprave o veganstvu in druge zanimive prispevke.
Odgovor Slovenskega veganskega društva na izjave pediatrov

Objavljeno apr 21, 2023

V društvu menimo, da bi vsa strokovna mnenja, ki jih podajajo strokovne organizacije, morala podleči znanstveno utemeljeni kritiki. To je namreč osnova znanstvenega diskursa in brez tega znanosti ni. Zato nas preseneča odziv slovenskih pediatrov, ko so bili soočeni z znanstveno utemeljeno kritiko njihovih stališč.


Nepismenost ali nestrokovnost slovenskih pediatrov?

Objavljeno apr 12, 2023

Na spletni strani Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana je objavljena skupna izjava na temo morebitne nove ureditve vrtčevske in šolske prehrane. Izjava je nastala na Pediatrični kliniki v Ljubljani, podpisanih pa je še nekaj pediatričnih združenj.


5 predavanj januarskega Velikega Veganskega izziva 2023 (Youtube)

Objavljeno mar 3, 2023

Vsa predavanja januarskega Izziva so na Youtube-u.


Predavanje Veganska prehrana v šolah je na Youtube-u

Objavljeno nov 14, 2022

Matevž Jeran, magister inženir prehrane, se področju trajnostne prehrane posveča že nekaj let, poglobljeno pa se je tematiki posvetil v sklopu magistrskega dela in kasneje ob pripravi pobude vladi 'Čas je za novo - trajnostno - prehransko politiko'.


Intervju - dr. Zdenka Čebašek-Travnik

Objavljeno avg 10, 2022

Intervju z nekdanjo predsednico Zdravniške zbornice Slovenije in nekdanjo varuhinjo človekovih pravic


Intervju - Lara Šušmelj, diplomirana kineziologinja in osebna trenerka

Objavljeno jul 14, 2022

O peticiji 'Možnost izbire veganskega obroka v javnih ustanovah' smo se tokrat pogovarjali z Laro Šušmelj, diplomirano kineziologinjo (UN) in osebno trenerko.


Intervju - Jana Levec, diplomirana dietetičarka

Objavljeno jun 24, 2022

O peticiji 'Možnost izbire veganskega obroka v javnih ustanovah' smo se pogovarjali z Jano Levec, diplomirano dietetičarko (VS).


Intervju – Boštjan Jakše, doktor znanosti s področja prehrane, profesor športne vzgoje in kondicijski trener

Objavljeno jun 19, 2022

Na temo peticije 'Možnost izbire veganskega obroka v javnih ustanovah' smo se tokrat pogovarjali z doktorjem znanosti s področja prehrane, profesorjem športne vzgoje in kondicijskim trenerjem.


Intervju - Janja Kogovšek, magistrica inženirka prehrane

Objavljeno jun 19, 2022

S peticijo 'Možnost izbire veganskega obroka v javnih ustanovah' želimo doseči zakonodajne spremembe. Na to temo smo se pogovarjali z Janjo Kogovšek.


Pogovor z nutricionistom Matevžem Jeranom o veganskih izbirah v javnih ustanovah

Objavljeno jun 15, 2022

Slovensko vegansko društvo je objavilo peticijo z naslovom ‘Možnost izbire veganskega obroka v javnih ustanovah’. O tej temi smo se pogovarjali z Matevžem Jeranom, magistrom inženirjem prehrane.